top of page

Johannes Vermeer’in en ünlü tablosu “İnci küpeli kız”

Gösterime giren reklam filmiyle, Türkiye’de son günlerin gözdesi olan “inci küpeli kız” isimli tabloyu Zuhal Demirarslan aşağıdaki gibi yorumluyor…

“Johannes Vermeer’in en ünlü tablosu “inci küpeli kız” ın resimde gördüğünüz reprodüksiyonunu yapmıştım yıllar önce.. Kimi akademisyen ve sanat eleştirmenlerince bu tablonun baş yapıt olarak nitelendirilmesinin sebebi, inci küpenin tek bir odak noktası olması ve tabloya bakanların dikkatini çekebilmesidir.

Ama benim bu tabloyu sevmemin nedeni ne bir başyapıt olması ne de kızın küpeleri..Tablodaki sırlar.. Aslında Vermeer’e bu tabloda kimin ilham kaynağı olduğu 17’nci yüzyıldan bu yana bir sır. Hatta tabloya tarih atmadığı için tam olarak ne zaman yapıldığı da bilinmiyor. İnci küpeli kız, ressamın kızı Coenella diyenler oldu ama benim bu tabloyla ilgili hoşuma giden hikayeyi Tracy Chevalier “inci küpeli kız” adlı kitabında yazdı. Sonra hatırlarsınız kitabın filmi de çekildi..Yani kocaman gözleri ve ressamı baştan çıkaran gizemli gülümseyişi ile evli olan Vermeer’in gönlünü çalan hizmetçi kız Griet’in hikayesi. Tablodaki esas kadın gerçekten bir hizmetçi miydi bilemeyiz ama ressamla model arasındaki derin duygusal ilişki tabloda kızın ressama bakışında fark edilebiliyor.

Bir de Vermeer’in günlük hayatın sıradanlığını resmettiği tablolarında, kadınların mutsuz ama genellikle hep bir kabulleniş, teslim oluş ve bekleyiş içinde olduklarını hissediyorum. Vermeer’in resmettiği kadınların iç dünyalarını ve hayallerini merak ediyorum. Uzaklara kaçma hayalleri kurarlar mıydı yoksa hayallerinde bekledikleri kişinin gelişi onları mutlu etmeye yeter miydi? Vermeer’in tablolarında kadınlar değişiyor ama hep aynı oda, neredeyse aynı dekor, aynı bekleyiş, aynı sessizlik ve sırlar..

Bu tablonun orijinali Hollanda, Lahey’de kraliyet resim galerisinde sergileniyor. Bu müzede ayrıca Rembrandt, Jan Steen, Paulus Potter ve Frans Hals gibi Hollandalı diğer ressamların ve Alman ressam Hans Holbein’ın resimleri de görülebilir.

Ha bu arada sizce de Vermeer’in tablosu Sultan 1. Yıldırım Bayezid’in aşağıdaki resmine benzemiyor mu? Vermeer bu tablodan ve bakıştan ilham almış olabilir mi:)))) “

Comments


Öne Çıkanlar

En Güncel Haberler

bottom of page